Буш: Ходорковски първо бе признат за виновен, а след това съден

9 години затвор за Ходорковски По 9 години затвор получиха бившият шеф на петролната компания ЮКОС Михаил Ходорковски и шефът на МЕНАТЕП Платон Лебедев.

Ходорковски бе признат за виновен по девет от десетте обвинения за измами, повдигнати срещу него.

Бившият директор “Вълна” ЕООД на Андрей Крайнов, който е бил техен делови партньор, получи 5-годишна условна присъда, съобщава електронното издание ГазетаРу.

Мещанският съд разпореди също Ходорковски и Лебедев да платят обезщетения по гражданските искове в размер на 17 милиарда рубли.

Решението на съда беше оповестено след 11-месечен процес. Всъщност Ходорковски ще лежи в затвора 7.5 години, тъй като от ареста му през октомври 2003 г. е прекарал 583 дни зад решетките.

Поддръжниците на Ходорковски твърдят, че процесът срещу него е политически мотивиран, тъй като Ходорковски е започнал да финансира прозападни опозиционни политически партии.

Появяват се дори мнения, че присъдата е толкова дълга, за да може Ходорковски да е в затвора при следващите президентски избори в Русия през 2008 г.

От руската прокуратура обаче категорично отричат, че случаят е свръзан с политика.
Определени сериозни престъпления са били извършени и са доказани, откраднати са астрономически суми, заяви говорителят на прокуратурата Наталия Вишнякова.
Говорителят заяви още, че скоро Ходорковски ще получи нови обвинения. Те ще бъдат оповестени веднага, след като бъдат подготвени. Става дума за други престъпления, които не бяха споменати в този процес, каза източникът.