Кандидатът за президент на Египет Хазем Салах Абу Исмаил, който получи подкрепата на салафитите в страната вероятно няма да участва в изборите, тъй като централната комисия по президентските избори е установила, че неговата майка има американско гражданство, съобщи Би Би Си.

В комисията е получено официално писмо от египетското външно министерство, в което се казва, че майката на  Абу Исмаил е получила американски паспорт на 25 октомври 2006 г.

Според египетското законодателство, за президентския пост могат да се кандидатират само египетски граждани, на които двамата родители и съпругите също са граждани на Египет и нямат двойно гражданство.

Централната комисия по президентските избори ще вземе решение за кандидатурата на Абу Исмаил след като приключи регистрацията на кандидатите, чийто срок е до 13 април.

Вчера в Кайро се проведе хилядна акция в подкрепа на Абу Исмаил. Подкрепата за него идва предимно от средите на салафитите, които настояват в Египет да бъдат въведени законите на шериата.

Салафитите разполагат почти с  едва четвърт от местата в  парламента на страната.

Първият тур на президентските избори ще се състои на 23 и 24 май.