Всичко зависи от цената и възможностите, които България има следващите 10-ина години. Така военният министър Аню Ангелов коментира по време на авиошоуто на Крумово въпроса дали България ще закупи нов изтребител или втора употреба.

Той не скри надеждите си, че 2014-2015 година да бъдем с нов изтребител.

Помолен да коментира казаното по-рано днес от премиера Бойко Борисов, че имаме много време да разглеждаме предлаганите изтребители и да мисли кой да изберем, Ангелов припомни, че започнахме да говорим за сдобиване с нов боен самолет в края на 2009 година.

Министърът категорично заяви, че разговорите ще продължат до вземането на конкретно решение за тип самолет, конкретна цена и конкретен начин на плащане.

По думите му след сключването на договора обикновено срокът за доставката на първия самолет е 2-3 години. Именно заради това според него 2014-2015 година армията ни може да е с нов изтребител.

Вчера разговарях по телефона със зам.-министъра на отбраната на САЩ и той ме информира, че в началото на октомври ще дойде група експерти, която ще представи подобрено предложение, включително за начина на придобиване със заем от САЩ, каза Ангелов за разговорите относно Ф-16.

Има различни опции. Нищо не е решено, подчерта военният министър и съобщи, че също вчера е получил писмо с конкретно предложение от руската самолетостроителна корпорация МиГ.

Ще го разгледаме най-внимателно. Ние сме много внимателни към всички, подчерта той.

За избора Ангелов обясни, че не става въпрос за харесване, а за реална оценка на всички качества на цената на схемата, по която ще се плаща и за колко години. „Това се преценява от група, която се ръководи от генерал Румен Радев, така че каквото каже тази група като еманация на военната експертиза, ще се съобразим," категоричен е военният министър.