Днес в Русия погребват бившия премиер на Русия Виктор Черномирдин, съобщава руското издание Риа Новости. Погребалната церемония ще се състои на обяд, в 12 часа московско време. В Успенския храм на Новодевичевия манастир в Москва се провежда заупокойната церемония, която се отслужва от московския патриарх Кирил.

Вече е известно, че Черномирдин ще бъде погребан до гроба на своята съпруга в Новодевичевото гробище.

Виктор Черномирдин е роден през 1938 година и е започнал трудовата си кариера като шлосер в Орския нефтопреработващ завод. След като завършва Куйбишевския индустриален институт започва партийна кариера.

През 1989 година застава начело на първия в страната държавен концерн „Газпром", който се създава на базата на министерството на газовата промишленост на СССР. Той е ръководил държавната компания до 1992 година. През май 1992 година Черномирдин е назначен от първия руски президент Борис Елцин за вицепремиер по топливно-енергийния комплекс, а малко след това застава начело на руското правителство до 1998 година.

От май 2001 година той става посланик на Русия в Украйна и заема този пост до юни 2009 година, когато е освободен от президента Дмитрий Медведев и става специален съветник на президента по въпросите на икономическото сътрудничество с държавите от Съюза на независимите държави.

Черномирдин беше известен със своя афористичен език

По думите на руския президент Дмитрий Медведев Виктор Черномирдин е понесъл на своите плещи тежестта на 90-те години на миналия век, когато Русия и руското общество са се намирали в много тежка ситуация. По думите му той е успял да успокои политическите страсти и да обедини хората.