Премиерът Сергей Станишев да бъде изслушан от парламента относно действията на правителството за решаване на кризата в образованието и учителската стачка, настояват Демократи за силна България.

Това обяви пред журналисти председателят на ДСБ Иван Костов.

Той напомни, че преди парламентарните избори левицата се ангажира, че разходите за образование да бъдат 5 процента от брутния вътрешен продукт още през 2006 година.

Лидерът на ДСБ подчерта, че те са едва 4.2  на сто от БВП, или с 500 милиона лева по-малко от обещаните - точно колкото са недостигащите средства, за да бъдат изпълнени исканията на учителите за достойно заплащане.

Костов припомни и друго предизборно обещание на БСП - че заплатата на българския учител ще бъде не по-ниска от средната заплата в обществения сектор.

Във връзка със създалата се криза в в средното образование ДСБ настояват премиерът Станишев да отговори защо средната заплата на българския учител е 320 лева вместо обещаните 484 лева, каквато е средната в обществения сектор.

Тъмносините призовават премиера да обясни от парламентарната трибуна   защо правителството не изпълни поетия ангажимент за увеличаване дела на разходите за образование на 5 на сто от брутния вътрешен продукт, за което има пълна обществена подкрепа.

От ДСБ искат още министър-председателят да информира народзните представители какъв дял от разходи спрямо БВП предвижда правителството за 2008 г. и ще позволят ли тези бюджетни разходи да се изпълнят поетите още преди изборите ангажименти и да се решат проблемите на стачкуващите учители.

По думите на Иван Костов евентуална намеса на президента Георги Първанов в преговорите между учителите и МОН би била нелепа, тъй като изискването му страните да отидат при него без предварителни условия няма как да бъде изпълнено.

„Страните вече са поставили условия." - подчерта Иван Костов.

„За нас е очевидно, че щом не може по друг начин, трябва да се повишат заплатите, за да се направят реформите в образованието. Ниското заплащане е спирачка на модернизирането на нашето училище." - коментира тъмносиният лидер.

Според него тезата на Станишев, че не могат да бъдат изпълнени исканията на учителите, защото ще трябва средствата да бъдат взети от други браншове, е илюстрация на тактиката „разделяй и владей", което е недостойна позиция за един министър-председател.

От ДСБ са категорични, че победата на тристранната коалиция над стачкуващите ще бъде за сметка на децата на България.