Депутатите дадоха „зелена светлина" на правителството на Бойко Борисов да изтегли нов външен държавен заем в размер на 4,5 млрд. лева.

Именно такъв дълг е записан в предложената от кабинета „Борисов 2" актуализация на държавния бюджет, която народните представители днес подкрепиха и на второ четене.

Така в текстовете за максималния размер на допустимия дълг в сметката на държавата той е увеличен от 18 млрд. лева на 22,5 млрд. лева.

Опозицията от БСП се опитаха да променят това, като предложат новият дълг да бъде в размер до 1,3 млрд. лева, но мнозинството народни избраници не го подкрепиха.

Въпросните 4,5 млрд. лева ще бъдат разпределени по следния начин - 2 млрд. лева ще получи Фондът за гарантиране на влоговете, за да могат да бъдат изплатени гарантираните пари на вложителите във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ); 900 млн. лева ще бъдат дадени и за осигуряване на ликвидна подкрепа на банковата система, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще получи допълнителни 100 млн. лева, а за министерствата ще се дадат 280 млн. лева, за да изчистят разходите си за тази година.

При тези цифри се очаква и дефицитът да скочи над допустимите от ЕС 3 %, стигайки до 3,7 на сто от БВП.