3600 организирани престъпни групи действат на територията на ЕС. Активите, придобити от тази престъпна дейност са в размер на 110 млрд. евро.

Това обяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на международна пресконференция на тема "Отнемане на имущество в полза на държавата: модели на противодействие на престъпността в ЕС".

Държавата трябва да покаже, че е по-силна от престъпността, категорична е Цачева. Тя похвали България за това, че е сред страните членки с най-модерно законодателство в тази насока. У нас имущество, придобито от престъпна дейност, може да се изземва още преди да е влязла в сила осъдителна присъда.

Приемането на закон за отнемане на имуществото не е лесна задача и българските законотворци също са се сблъскали с това. Имало е опасения да не се стигне до нарушаване на човешки права. Цачева изтъкна като важен ангажимента на неправителствения сектор да следи работата на институциите в тази насока.

Председателят на НС призова повече държави да последват българския пример и да въведат конфискация на незаконно придобито имущество, преди влязла в сила осъдителна присъда.

Дейността по отнемане на имуществото е много силна превенция за престъпността като цяло, предупреди председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев.

На заседание на Правната комисия в Парламента са обсъждали въпроса дали трябва да се говори за "отнемане" на незаконно придобито имущество. Всъщност нашата работа е да върнем това, което незаконно е отнето от държавата, напомни Георгиев.

Според директивите гражданската конфискация била съвместима с човешките права.

27 от 28-те държави членки на ЕС имат модел на конфискация. Всяка страна има различен подход, но всички срещат еднакви затруднения, стана ясно от думите на Диана Ковачева, бивш правосъден министър. Те се изразяват в идентифициране на незаконно продобитото имущество, а също и в това как държавата да управлява вече иззетото.