Българските власти имат доказателства за това, че част от екипажа на кораба „Свети Николай" е бил замесен в трафика на кокаин, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред БНР. Имаме безспорни доказателства за част от екипажа. За другите се надявам, че няма да има доказателства, с които да се докаже тяхната съпричастност, поясни вицепремиерът.

Той съобщи новите данни около „кокаиновия" кораб след срещата си с испанския си колега Хорхе Фернандес Диас в Мадрид. Цветанов бе придружаван от директора на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров.

В испанската столица Цветанов  представи подробности от разследването, според което корабът „Св. Николай" е тръгнал по посока от Гана към Венецуела, а между 20 и 24 юли наркотикът е бил натоварен на плавателния съд. На 8 август корабът е отпътувал към Испания. Количеството - три тона кокаин, е трябвало да бъде разтоварено на Галийския бряг в северната част на Испания. В резултат на намесата на специалните части на испанската полиция за кокаиновата афера в Мадрид са задържани шестима колумбийци. Малко по-късно са арестувани още един колумбиец и трима испанци.

От думите на Цветанов стана още ясно, че собственикът на кораба „Свети Николай" и Дойчин Дойчев и Евелин Банев-Брендо, обвинен за трафика на тонове кокаин в Италия,  са се познавали отдавна.  Повече подробности за това обаче не бяха съобщени.

Вътрешният министър увери, че задържаните моряци са в добро състояние. В постоянен контакт са с назначените служебни защитници, изтъкна той.

След срещата между двамата министри стана още ясно, че след две седмици у нас ще пристигнат представители на испанските служби, които да проведат съвместно разследване с българските си колеги. Нашата основна задача в момента заедно с испанските колеги е да установим по-горните нива за организирането на този трафик, разясни Цветанов.

Испанският вътрешен министър беше категоричен, че делото ще се води в Специализиран наказателен съд и българските моряци ще бъдат съдени в Испания.  „Тази операция все още не е приключила", подчерта той.

„Когато се съберат необходимите доказателства за съпричастност към случая на други българи, няма проблем те да бъдат екстрадирани в Испания",  допълни Цветанов.

Според него задържаните моряци трябва да си помогнат, като съдействат на разследването.