Най-добрият град за живеене през 2014 е София. Така столицата измести Бургас, който държа челната позиция, печелейки приза рекордните 3 пъти. По 33 критерии са оценявани градовете, наградите се връчват вече осма поредна година.

Тази награда, която също е трета за столицата, бе връчена лично от държавния глава Росен Плевнелиев.
Чувствам себе си дълбоко свързан с това благородно състезание на българските градове, сподели той. Гордеем се с вашия успех, обърна се той към кметовете и им благодари, че са добри стопани и влагат сърцето си за своите градове.

Нямаме толкова поводи за ниско самочувствие, изтъкна държавният глава, подчертавайки успехите на българските градове. Вие изпълнявате по достоен начин хиляди проекти, каза още президентът и им благодари, че са назначили млади хора в администрациите си.

Имаме интегрираните планове за развитие, доволен е още президентът. Заедно като клъстер ние постигаме много, отчете още Росен Плевнелиев. Всеки е инвеститор е важен, по мнението му.

Държавният глава отчете и тежките бедствия, но и пуснатите еврофондове. Имаме поводи за самочувствие, категоричен е той, като поиска чисти и модерни градове.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова не скри вълнението си. Това е награда за София, за софиянци, за хората, които живеят и работят в нашия град, изтъкна тя. Според нея София привлича с добри здравеопазване и образование, с добри условия за кариерно развитие.

Фандъкова подчерта изградените и ремонтирани улици, метрото, ремонтираните училища, новите детски градини, както и обновяването на автопарка на обществения транспорт в София. Има много проблеми за решаване, но трябва да работим здраво, категоричен бе градоначалникът.
Моля за търпението и разбирането на софиянци, изтъкна Фандъкова, пояснявайки, че има много проекти още да се случват.
Специалната награда на НДК отиде също при столичния кмет Йорданка Фандъкова, с което бе отличена столицата. Наградата се връчва за творчество и култура.

Призът „парти град на 2014" печели Приморско. Наградата бе връчена от министъра на туризма Николина Ангелкова.
Перспективен град на 2014 стана Стара Загора.
Награда за приемане на бежанци получава Харманли, определен като град герой.
Най-зелен град стана Хисаря, където има 3 находища на минерални води. Устойчиво се развива екологичната инфраструктура в града.
Най-добрият град за живот на младите за 2014 е Варна. Заради пътен инцидент кметът на морската ни столица Иван Портних пропусна лично да грабне наградата. Закъсал на път за София.
С приза исторически град бе отличен Велико Търново.
Красив град пък се оказа Асеновград.
Хай тек град на 2014 отново стана София, а Фандъкова се похвали, че в 30-ина автобуси има възможност за свободно ползване на интернет.
Спортен град стана Бургас.
Призът за бизнес град пък получи Пловдив. Пловдив е град, докоснат от съдбата, успя да се похвали градоначалникът Иван Тотев.
Най-добри градове според читателите на в-к 24 часа и слушателите на Дарик радио станаха Пловдив и Русе.