В телефонни разговори с германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън, американският президент Барак Обама е обсъдил въвеждането на нови санкции срещу Русия, предаде "Ройтерс".

Новите сакции би трябвало да бъдат наложени, ако се провалят сегашните опити за деескалация на конфликта в Украйна.

Според лидерите, Москва има голяма вина, тъй като подкрепя проруските сепаратисти срещу Киев. Те обвиниха Москва, че "продължава да играе роля в дестабилизирането на Украйна".

"Те подчертаха, че Русия носи ясната отговорност да откаже продължаващия достъп на сепаратистите в Източна Украйна до тежки оръжия и друга подкрепа, идваща откъм Русия", посочва Белият дом.

Позицията на Русия е, че тези хора искат спазването на законните си права.

Въпреки това остава надеждата конфликтът да се реши по мирен път.

По повод разговора с Меркел Белият дом посочва, че макар и да са се разбрали да продължат усилията за намиране на дипломатическо решение на сегашната криза, те са препотвърдили решимостта си да останат в тясна връзка, докато обмислят какви допълнителни санкции може да са необходими.

Обама и Меркел посочиха също, че "всички страни трябва да гарантират на участниците в международното разследване на случилото се с малайзийския самолет пълен, безопасен и безпрепятствен достъп до мястото на инцидента, за да може незабавно да започне достоверно разследване".

Двамата отбелязаха необходимостта всички улики да останат непокътнати в Украйна.

Междувременно вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Украйна Петро Порошенко настояха вчера Москва да повлияе на проруските сепаратисти да участват в примирие и да предоставят на разследващите достъп до сваления малайзийски пътнически самолет на украинска територия.

"Те се разбраха, че като страната, отговорна за въоръжаването на сепаратистите, Русия трябва публично да призове сепаратистите да сложат оръжието си и да предоставят незабавен достъп на международните и украинските разследващи", се посочва в изявление на Белия дом за разговора между двамата лидери.