Представители на либийските военни заявиха, че евентуалната международна намеса в страната създава риск от морски и въздушни атаки в Средиземно море.

Според съобщението на Временния комитет на отбраната в Либийската Джамахирия цел на либийските удари ще станат всички граждански и военни обекти в Средиземно море, съобщава БиБиСи.

Средиземно море ще бъде в опасност не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план, се казва в изявлението, прочетено по либийската национална телевизия.

Съветът за сигурност на ООН трябва да разгледа нова резолюция, която да разшири санкции върху страната, както и да разреши създаването на зона, забранена за полети над територията на Джамахирията.

Междувременно министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг представи основните точки от проекта за резолюция на ООН по въпроса за Либия, която трябва да бъде разгледана от Съвета за сигурност днес в централата на организацията в Ню Йорк.

По думите му в документа се съдържа искане за незабавно прекратяване на огъня, пълно спиране на насилието, както и забрана на полетите над либийска територия, изключвайки полетите с хуманитарна помощ.

Освен това резолюцията позволява и предприемане на необходимите действия за защита на гражданското население - с изключение на въвеждането в страната на чужди войски. По-рано министърът на външните работи на Франция Ален Жупе заяви, че подобни „необходими мерки" може да включват и точни удари от въздуха.