Двамата предполагаеми руски войници, които бяха заловени в Донбас от украинските власти, бяха обвинени в терористична дейност, съобщи Маркиян Лубкивски, съветник на украинската служба за сигурност (ССУ), цитиран от "Франс прес".

"Капитан Евгений Ерофеев и сержант Александър Александров са обвинени в участие в терористична дейност", заяви Лубкивски във "Фейсбук".

Вчера ССУ покани няколко световни медии, както и представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), на неправителствената организация "Амнести интернешънъл" и на Европейския съюз да посетят военната болница в Киев, където се намират двамата пленници. Според Киев те са войници от руските спецчасти, а според Москва - бивши военнослужещи.

ССУ разпространи записи от разпитите им. Двамата заявяват, че са част от "трета бригада на руските специални сили, базирана в Толиати", на 800 километра югоизточно от Москва. Казват, че са влезли на украинска територия преди повече от месец заедно с
още 200 руски военнослужещи за изпълнение на разузнавателни мисии
в Източна Украйна заедно със сепаратистите, които се противопоставят на силите на Киев.

Залавянето им близо до град Шчастя "е неоспоримо доказателство за руското присъствие и за руската агресия срещу Украйна", заяви днес украинският президент Петро Порошенко на съвместна пресконференция със словашкия си колега Андрей Киска.