Вашингтон обмисля да предостави военна техника на Украйна, ако размириците в източната част на страната не спрат, съобщи „Ройтерс”, позовавайки се на източник от Държавния департамент на САЩ.

Съветник на държавния секретар Джон Кери съобщи, че тази възможност вече е била разисквана и ако Москва не спре да подпомага сепаратистите, то не е изключено изпращането на оръжия и специалисти, които да обучат украинската армия да борави с тях.

„Естествено, търсим по-благоприятен изход от създалата се ситуация, но ако не намерим такъв, ще пристъпим към въоръжаване на нашите съюзници”, заяви дипломатът Томас Шанън.

Припомняме, че още през март сенаторът-републиканец Джон Маккейн, който посети Киев непосредствено след събитията на Майдана, настоя администрацията на Обама да изпрати военна помощ на Украйна.

По-рано днес президентът на страната Александър Турчинов заплаши проруските бунтовници с военна операция, в случай че окупираните административни сгради не бъдат освободени. Скоро след това украинските медии съобщиха, че камиони без номера са нахлули в Донецка област.