Британската петролна компания BP поръча 32 центрофуги за отделяне от водата на изтичащия от повредената нейна платформа в Мексиканския залив петрол от компания, в която съдружник е и актьорът Кевин Костнър, предаде Дойче веле.

Холивудската звезда разработва машините от началото на 90-те години на XX век заедно със своя брат - учен.

"Може да изглежда като малко вероятен сценарий, че аз съм човекът, който осигурява тази технология в този момент, но е също толкова немислимо, че тези машини все още не са на място", коментира Кевин Костнър.

Центрофугите, които 55-годишният Костнър представи миналата седмица пред Конгреса, отделят петрола от водата и след това го рециклират на кораби в морето.

В момента натоварените със събран петрол кораби трябва често да ходят до брега, за да изсипват своя товар, в който водата е в съотношение 9 към 1 спрямо петрола.

По-рано Барак Обама обеща по време на първото си телевизионно обръщение към нацията от Овалния кабинет във връзка с екокатастрофата в Мексиканския залив, че BP ще си плати.

Той обвини компанията в безразсъдство.

От думите му става ясно, че той е оторизирал мобилизацията на 17 хиляди души от Националната гвардия, за да помогнат при почистването на крайбрежието на засегнатите от петролния разлив щати.

Снощи пожар, причинен от светкавица, спря операция на компанията по овладяване на петролния разлив. Един от корабите, участвал в операцията, е потънал. При инцидента няма пострадали.