Максимално ще бъде ускорена работата по подготовката на новото българско предложение за включване в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, което ще е на прочутата ни пещера "Магурата".

Днес този въпрос е бил обсъден на среща между Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, и министър Рашидов, съобщават от МК.

И двамата бяха единодушни, че кандидатурата на пещерата Магурата с нейните уникални и загадъчни скални рисунки, отговаря на всички изисквания, за да бъде номинирана и одобрена за включване в представителния списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

"Когато пещерата Магурата, в която има запазени видими следи от човешко присъствие още от много хилядолетия, попадне в списъка на обектите под закрилата на ЮНЕСКО, това ще е и изключително голяма чест за всички нас, това ще е и поредното признание за България, която заслужено се гордее с културно-историческото си наследство и природни забележителности", подчерта министър Вежди Рашидов.

„Магурата" е името на пещера в Западен Предбалкан, област Видин, на около 18 километра северозападно от град Белоградчик и югозападно от село Рабиша.

В пещерата са открити кости от пещерна мечка, пещерна хиена и др. По стените могат да се видят рисунки от няколко исторически епохи. Най-ранните рисунки са от времето на късния палеолит, като има и от времето на неолита; най-новите са от бронзовата епоха и са рисувани между 3000 и 1200 г. пр.н.е. Рисунките изобразяват предимно ловни сцени.