Американската интернет-компания "Гугъл" съобщи, че спира филтрирането на заявките в търсачката си в Китай и пренасочва китайските си потребители от сайта Google.cn към базираната в Хонконг китайскоезична версия на "Гугъл", съобщава ИТАР-ТАСС.

Компанията обяви, че планира да запази офисите си за техническа поддръжка и продажби в Китай, за не загуби технологичните си позиции и да продължи научноизследователската си дейност в страната.

Представител на китайското министерство на външните работи заяви, че делото срещу компанията "Гугъл" ще се разглежда в съответствие с китайското законодателство.

Възмущението на китайското правителство е породено от отказа на "Гугъл" да цензурира заявките в съответствие за действащите правила и закони в страната.

Междувременно официалният представител на министерството на външните работи на Китай Цин Ган заяви, че този инцидент няма да повлияе на отношенията межди Китай и САЩ и допълни, че случилото се няма да повлияе върху международния имидж на Китай.

"Държавното регулиране на интернета в Китай се осъществява на основата на действащото законодателство. Това не е само наша неизменна позиция, става дума за общопризната световна практика", допълни Цин Ган.

Той заяви още, че външното правителство на страната прави всичко възможно, за да предотврати разпространяването на материали, които създават опасност за националната сигурност, и които засягат обществените интереси.