Българи предпочитат да пазаруват агнешко месо за Великден от Румъния заради по-ниската цена, съобщи БГНЕС. В Гюргево килограм агнешко е с 2-3 лв. по-евтино, а още по-изгодно е, ако се купи цяло агне от производител.

На гюргевския пазар в навечерието на празниците има сериозни опашки, като хората купуват най-вече агнешко за традиционната трапеза. То върви по 25 леи или 11 лева за килограм, но за румънците тази цена също е висока.

Затова при възможност предпочитат да купуват директно от овчарите. Така месото им излиза още по-евтино - по 9 лева за килограм. Продавачите в Гюргево споделят, че българите, които идват на пазара, пък предпочитат да купят цяло агне и после да го разделят помежду си. Месото е съвсем прясно и се транжира пред очите на купувачите.

За разлика от агнешкото, яйцата в Румъния са малко по-скъпи от българските, а в селата край Гюргево ги продават почти двойно - по 1 лея за бройка, което прави близо 50 стотинки. За по-големи количества румънците казват, че биха отскочили до България, за да спестят пари.

Най-сериозната конкуренция между български и румънски стоки за Великден е при козунаците. Доскоро румънците бяха монополисти в производството на вкусни големи козунаци с богата плънка от локум, какао, орехи и стафиди. Всяка година по празниците българите масово пътуваха до Гюргево, за да си купят за Великденската трапеза.

Сега обаче и български производители са започнали да предлагат подобни изделия. Те дори изнасят за Румъния продукцията си и така на щандовете в Гюргево едни до други могат да се видят български и румънски козунаци. Цената им е 7 леи или около 3 лв. бройката.