По разпореждане на главния прокурор на Сотир Цацаров Софийска градска прокуратура (СГП) се сезира по повод публикации в медиите, относно сключения договор между Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) и фирма "Пи Еф Си" ЕООД.
Договорът касае събиране на такса „Дезинфекция" на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово.

Възложена е проверка, с оглед данни за извършено престъпление, по чл. 219
(безстопанственост) и чл.220 НК (сключване на неизгодна сделка).

В хода й ще бъде разпитан д-р Йордан Войнов (директор на БАБХ), ще се изискат документи, включително и сключения договор.

След анализ на събраните в хода на проверката материали ще се планират следващите действия на прокуратурата.

Припомняме, преди месец частната фирма Пи. Еф. Си. ЕООД, която извършва дезинфекцията на превозните средства на граничния пункт "Капитан Андреево", замени държавната структура, събираща таксите на ГКПП-то. След като бившият вътрешен министър Румен Петков обвини служебното правителство в сериозна злоупотреба с държавна власт и корупционни практики, визирайки отстраняването на държавната структура за събиране на екотаксите по границата и назначаването на частната фирма, от Агенцията по храните прекратиха договора с Пи. Еф. Си. ЕООД.

Самото назначаване на частната фирма се е случило на 12 март, ден преди служебното правителство да встъпи в длъжност. В свое изявление земеделският министър проф. Иван Станков посочи, че назначението е направено от кабинета на ГЕРБ и служебното правителство не носи отговорност за това.

В петък от фирмата Пи. Еф. Си. ЕООД в отворено писмо до медиите намекнаха, че договорът й е прекратен след натиск от СИБанк и зададе въпроса как може при напълно законово издържани процедури и съвестни и коректни действия от тяхна страна да бъдат отстранени без мотив, основание и каквото и да е обяснение.