67 кг. кокаин откриха тази нощ русенските митничарите на Пристанище "Изток", съобщават от Агенция „Митници".

Дрогата е била укрита в употребяван комбайн, транспортиран от Аржентина за Антверпен, Белгия. Оттам комбайнът е изпратен по море за Истанбул, откъдето е пристигнал на Пристанище Варна. Именно във Варна той е засечен от митничарите.

От морската ни столица комбайнът е бил транспортиран за Русе, откъдето е трябвало да продължи през Дегендорф, Германия за Ротердам, Холандия.

Опитът да се заблудят властите със сложния маршрут се е оказал неуспешен и тази нощ е проведена операция под ръководството на Окръжния прокурор на Русе Огнян Басарболиев, уточняват от митниците.

Дрогата е била скрита в сандък. След срязването на 3,5-сантиметровите му метални стени митническите служители са извадили 60 пакета, всеки от които с по над 1,1 кг. кокаин в тях.

Това е най-голямото количество кокаин, залавян у нас през последните 5 години. Стойността му е 100 млн. лева.

Директорът на Агенция Митници Ваньо Танов запозна на място премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков с работата на митническите служители по проведената операция.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасов и ръководителят на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров също присъстваха на мястото.

Министър-председателя Бойко Борисов даде висока оценка за проведената операция. Експерт от американската агенция за борба с наркотрафика ДЕА също оцени положителна резултатите от операцията.

Служителите на Митница Русе демонстрираха пред министър-председателя работата на мобилна рентгенова система за тежкотоварен трафик от най-ново поколение, която се въвежда в експлоатация на северната граница.