Двама куриери на телефонни измамници са задържани от полицията, съобщават от пресцентъра на МВР. Двамата мъже са разкрити от служители на сектор „Криминална полиция" при РУ-Силистра.

Органите на реда установили, че 42-годишен силистренец, криминално проявен и осъждан, е бил съучастник в 3 телефонни измами в Силистренско и една в Добричко. Той е влизал в ролята на куриер. Мъжът е задържан непосредствено, след като извършил поредното престъпление. В колата униформените открили 1500 лева.

Разследващите установили, че друг негов съгражданин, отново 42-годишен, също участвал като куриер при една от измамите в Силистренско.

Полицаите установили още, че част от измамите са осъществени по схемата за болен роднина, който се нуждае от средства за скъпоструващо лечение или животоспасяваща операция. При други била приложена схема за изпратен от чужбина колет със скъпоструващи лекарства, за чието освобождаване от митницата следва да се заплати.

Двамата мъже били наети като куриери в реализиране на телефонни измами чрез интернет сайт за покупко-продажба на автомобили, където имали публикувани обяви.

Те се съгласили да осъществят куриерската дейност срещу определено заплащане. Взимали парите от жертвите и след това ги оставяли до крайпътни табели на различни населени места в страната с цел избягване на контакт с други лица от престъпната верига.

Разследващите са събрали доказателства, че те са съпричастни към 4 от общо 7 регистрирани телефонни измами от началото на годината на територията на РУ-Силистра, посочват още от полицията.