Осем дипломатически мисии в София излязоха с декларация в подкрепа на София Прайд.

Днес посолствата на Холандия, САЩ, Белгия, Норвегия, Финландия, Великобритания, Германия и Словения разпространиха становище, в което изразяват ангажимента си към равните права на всички българи, без значение на тяхната сексуалната ориентация или полова идентичност.

"Като посланик, бих искал да изразя подкрепата си и подкрепата на страната си към всички тези, които ще участват на четвъртото София Прайд шествие на 18 юни. За съжаление, в много части на света членовете на ЛГБТ общността (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални) продължават да страдат заради дискриминация на база тяхната сексуална ориентация или полова идентичност.

Никой не трябва да бъде преследван или дискриминиран заради това кой e, или кого обича. Чрез прегръщане на многообразието, промотиране на толерантността и борбата с предразсъдъците и дискриминацията се борим да изградим свят, където всеки може да се радва на своите основни човешки права. Поднасям признателността си към организаторите на София Прайд парада и се надявам, че много хора - гей и стрейт, ще се присъединят към нас в тази кауза. Желая на всички успешен и мирен празник
", се казва в писмото, подписано от посланиците на осемте държави.

Четвъртият София Прайд ще се проведе на 18 юни, събота. Началният час е 16 ч., на Моста на влюбените до НДК.