Над един милион лева е заделила община Русе за снегопочистване през настоящия зимен сезон. Това съобщи зам.-кметът на града Свилен Иванов.

Той обясни, че вече трета зима за обработка на улиците не се използва пясък, а специален препарат "Айсбигон", който се смесва със солта.

"Тази смес има много добър ефект и разтопява заледените участъци при много ниски температури", обясни Иванов и допълни, че годишно от препарата се използват четири-пет тона, в зависимост от зимната обстановка.

Зам.-кметът каза още, че през тази зима общината ще раздаде 153 кубика дърва на социлно слаби и институции - кметства, училища, детски градини, в населените места.

Материалът за огрев идва от премахнати от територията на града и общината изсъхнали дървета, който се складира в общинското предприятие "Комунални дейности".

По повод предстоящия зимен сезон в Русе днес се състоя и заседание на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия, ръководено от областния управител Венцислав Калчев. На него кметове на общини и ръководители на институции докладваха готовността си за справяне при зимни условия.