Американският народ иска сътрудничество, консенсус, благоразумие. Но повече от всичко друго, иска действие.

Това каза в първата си реч след преизбирането си за американски президент Барак Обама.

Във време, когато нашата икономика все още се възстановява от голямата икономическа криза, нашите основни приоритети трябва да бъдат икономическият растеж и създаването на работни места, подчерта Обама.

Приемам предизвикателствата и съм убеден, че американците приемат моето виждане за решаването им. Те показаха това с вота си тази седмица.

Той заяви, че е готов на компромиси и обсъждания, но няма да отстъпи от искането си за по-високи данъци за богатите американци, тъй като проблемите не могат да се решат само със съкращения.

Държавният глава обяви, че ще покани в Белия дом лидери от републиканската и демократическата партия, за да обсъдят бюджетната и финансова криза.

Поканата е изпратена до председателя на Камарата на представителите и лидер на републиканците Джон Бейнър, лидера на малцинството на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси, лидерa на мнозинството в Сената Хари Рийд и сенатора Мич Маккконъл.

Решение за бюджетния дефицит трябва да бъде намерено до края на тази година, за да не се сблъскат властите в страната с т.нар. "фискална стена", която предвижда автоматично съкращаване на разходите от следващата година.