Дългоотлаганото разследване дали Иран се опитва да разработи ядрено оръжие може да бъде завършено до края на годината с помощта на Техеран. Това обяви ръководителят на ядрената агенция на ООН Юкия Амано, цитиран от Агенция „Франс прес".

След разговорите му в Техеран по-рано тази седмица Амано каза, че е постигнат напредък по пътя напред, но е нужна още работа.

„Със сътрудничеството на Иран аз мисля, че можем да имаме доклад до края годината, който да изясни въпросите, свързани с възможните военни аспекти", каза ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) пред журналисти във Виена.

Неговият коментар може да направи пробив в един от най-горещите въпроси, блокиращи споразумението с иранските лидери след близо две години интензивни преговори.

По-рано министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че след 11-часови разговори с шестте велики сили в петък, страните никога не са били по-близо до достигането на споразумение за ядрената програма.

И Иран, и САЩ обявиха, че разговорите са към края си с приближаването към споразумение.

Иран дълго време отхвърля обвиненията, че се опитва да разработи ядрена бомба и засега оказва да даде на инспекторите на ООН достъп до чувствителните военни обекти, за да проверят твърденията си.