Русия е предала на САЩ план, според който сирийският режим трябва да предаде химическите оръжия на четири етапа, като започне с това Дамаск да стане член на Организацията за забрана на химическите оръжия, съобщава „Франс прес".

Планът, който бе обявен за първи път от Москва тази седмица, цели да се избегне заплахата от военен удар на САЩ и съюзниците им срещу Дамаск заради предполагаемо използване на химически оръжия на 21 август.

Разкривайки детайли за плана за първи път, руският всекидневник „Комерсант" съобщава, че той е бил предаден на американците във вторник, въпреки че Русия обяви, че го е дала на своите американски колеги вчера вечерта.

Като първа стъпка Дамаск трябва да се присъедини към Организацията за забрана на химическите оръжия, съобщава вестникът, позовавайки се на руски дипломатически източник.

След това Сирия трябва да посочи местата, където се намира химическият арсенал и къде те са направени. Третата стъпка е свързана с допускане на инспектори на Организацията в Сирия, за да проверят оръжията. Четвъртата, последна стъпка, е свързана със сътрудничество с инспекторите и как да се унищожат оръжията.

Руското издание, което е известно с многото си източници в руското външно министерство, пише, че все още трябва да се реши кой физически ще унищожи оръжията и не се изключва, че това може да се направи съвместно от Русия и САЩ.

По-късно днес се очаква руският външен министър Сергей Лавров и американският му колега Джон Кери да се срещнат в Женева, за да обсъдят детайлите на инициативата.

"Комерсант" отбелязва, че идеята да се проведат разговорите е американска, след като САЩ са получили детайли от плана на руснаците.

Припомняме, вчера беше съобщено, че планът на Русия включва три стъпки.