В София ще се проведе протест срещу визитата на руския премиер Владимир Путин в България под надслов “Путин – вън от България!”

Събитието е организирано от Асоциация на свободното слово "Анна Политковская", Група ГЕО (Граждански Екологични Организации), Гражданска инициатива "Справедливост", Институт по зелена политика, Гражданска лига на България, ПП "Зелените".

Засилено полицейско присъствие има в Борисовата градина около езерото "Ариана", на Орлов мост и по спирките и около входовете на подлезите.

На бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" с полицейска лента е отцепен каналът между двете платна.

Облечени с костюми за предпазване от радиация, с противогази и български знамена те ще посрещнат руския премиер при преминаването му покрай Орлов мост.

В ранни зори около 25 души протестират срещу руската енергийна политика в България.

Еколозите защитават национални суверенитет, защото според тях днешният ден ще е капитулацията на България пред Русия и Путин.

Според протестиращите проектите „Южен поток", „Бургас - Александруполис" и АЕЦ „Белене" не са в интерес на страната ни.

Достатъчно сме зависими енергийно от Русия. Нали търсим диверсификация и нови източници на енергия. В България живеят свободни хора, които искат сами да си устроят живота. Не на путинизацията на България, заявиха протестиращи, цитирани от БНР.

Ние не мразим Русия, ние обичаме Русия на Достоевски и Сахаров. Няма да допуснем такива продажни като днешните управници на България да коленичат пред Путин, подчертаха още те.

Еколозите обясниха, че техните костюми са опит да се предпазят от политиката на „Русия в България, която е мръсно рискова политика, базирана на остарели технологии, които са особено опасни за човешкото здраве и за околната среда."

Според данни, които са събрани във Facebook, се очаква днешният протест да бъде подкрепен от около 250 души.

Путин пристига на еднодневна визита у нас по покана на премиера Бойко Борисов.

В състава на делегацията, водена от Путин, влизат министърът на енергетиката Сергей Шматко, заместник-министърът на външните работи Владимир Титов, генералният директор на Държавната корпорация за ядрена енергетика „Росатом" Сергей Кириенко, председателят на управителния съвет на ОАО „Газпром" Алексей Милер.

От българска страна в двустранните срещи, освен Бойко Борисов, ще вземат участие и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, министър Симеон Дянков, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Мая Христова.

В официалната програма са предвидени среща „на четири очи", пленарни разговори между двете делегации и съвместна пресконференция, по време на която в присъствието на Борисов и Путин ще бъдат подписани споразумения в областта на енергетиката и социалната сфера.

Владимир Путин ще се срещне и с президента Георги Първанов.