От 1 юли 2012 скача акцизът на метана, заяви финансовият министър Симеон Дянков. В същото време се намалява акцизът на малките пивоварни за бира.

Той даде брифинг след извънредното заседание на МС, на което бе обсъждан Бюджет 2012.

Само преди седмица обаче Борисов бе категоричен, че акцизът на метана няма да се вдига и с това изразиха съгласие мнозина министри, включително и на икономиката Трайков. Явно „куражът" на премиера е стигнал само до там, да забави скока на метана с половин година.

Днес са приети всички данъчни закони, доволен бе финансист номер едно. Дянков поясни обаче, че тази година ще бъда нарушена традицията за церемониално внасяне на бюджета в НС.
Това е тежка финансова година, така че не е време за церемония, категоричен бе той. Още днес обаче проектобюджетът ще бъде входиран в парламента.

В два от 5-те данъчни закони няма никакви промени, заяви той.

Намалява се ДДС за хотелиерите на 9%. Освобождават се от подаване на годишна данъчна декларация физическите лица, които през годината са работили само на трудов договор. Това по разчет на Дянков са 300 000-350 000 души.

Положителното за скока в акциза на метана е че той няма да се увеличи с предвидено, а с по-малко - 10 стотинки за 1 гигаджаул природен газ за отопление и 0,85 лв. за метана. Финансовият министър очаква приходите от тази стъпка да възлязат на 10 милиона лева.

Тази мярка ще влезе в сила след зимния сезон - от 1 юни 2012 г. Важното тук е, че за природният газ, използван за битови нужди, няма увеличение, изтъкна финансист номер 1.

Дянков обясни защо все пак се стига до облагане с акциз на газа и метана - заради Директива на ЕС от 2006 година, според която до октомври 2013 година трябва да въведем такъв акциз. Аз и моят екип смятаме, че ще бъде нечестно към следващото правителство, което и да е то, след като влезе на власт малко преди октомври 2013 веднага да трябва ударно да вдига акциза, обясни министърът на финансите.

Фискалният резерв остава 4,5 милиарда лева. Министър Дянков обясни, че един от начините за запълване на резерва е чрез приватизация и затова той очаква "гъвкава приватизация", както сам се изрази през следващата година.
Той очаква 2 от 3 ЕРП-та до края на тази година да бъдат приватизирани.

Бюджетът е разчетен и при по-ниска икономическа активност от заложената от 2,9%, стана ясно още от думите на министър Дянков. Дори растежът да е 2%, 1% пак ще излязат сметките, обеща той.

Министърът на финансите обърна особено внимание на предстоящо огромно плащане от България през 2013 - 1,8 милиард лева по т. нар. еврооблигации на Милен Велчев. Страната ни трябва да плати първата партида след 2 години, а следващата 2015. Затова и още от сега Симеон Дянков мисли как да се намерят тези пари.

Дянков очаква приходи в хазната следващата година да дойдат главно от Агенция "Митници", която с около 500 милиона лева да преизпълни разчетите си. НАП ще събере горе-долу, колкото и тази година.
Именно и поради тази причина в макрорамката за следващата година са заложени приходи от митниците в размер на 900 млн. лева. НАП ще събере горе долу, колкото и тази година.

В края на този месец ще се разгледа въпросът за коледни добавки за пенсионерите, обеща още финансовият министър.

Евросредствата се увеличават със 72%, похвали се още той.

Финансовият министър не отхвърля възможността от следващата година да има увеличение на вдовишките добавки, но въпросът ще се решаване през следващата година в зависимост от приходите в хазната.

Симеон Дянков остава безкомпромисен по отношение на политиката за финансиране на БАН. Според него академията трябва повече да се финансира от проекти и чужди инвестиции, а държавното финансиране да е 1/3. Такава е практика в ЕС. В момента БАН се финансира около 65% от държавна субсидия, почти няма частни проекти, подчерта министърът.

Затова и още от сега той се заканва да продължи с тенденцията за орязване средствата за БАН и още от сега е ясно, че през 2013 бюджетът на БАН ще бъде още по-орязан. Намалението обаче ще е за сметка на фонд "Наука", където средствата ще растат всяка година.
Така, по думите на Дянков, най-добрите проекти ще получават все по-голямо финансиране.

Финансист номер 1 каза още, че по различни европейски програми БАН може да се възползва от 200 милиона евро. Но за целта учените трябва да си напишат проектите.

Почти е готов проектът за промени в Закона за Сребърния фонд, каза още финансовият министър. Промените касаят начина на управление на Сребърния фонд и парите в него.

Търсят се пари за ръст на майчинските от 240 на 270 лева, както и за ниските пенсии до 200 лева. За ръст на майчинските трябват допълнително 16 милиона лева.

"Правим всичко възможно да намерим допълнителни средства", заяви от своя страна и социалният министър Тотю Младенов, който се надява да бъдат намерени пари за ръст на майчинските.

Стана ясно, че следващата сряда социалният министър Тотю Младенов ще внесе предложение за увеличаване на минималната заплата от 270 на 290 лв. от второто тримесечие на 2012 г. Синдикатите искаха това да стане от началото на годината.

1 200 000 пенсионери пък получават пенсии до 200 лева, затова и ще се търсят средства тези хора да бъдат подпомогнати.

На въпрос защо майчинските евентуално ще скочат на 270 лева, а не на 290 лева като минималната работна заплата, Младенов отговори: "Майчинските никога не са били обвързани с минималната работна заплата".

Сигурно е увеличението на семейните помощи за деца с увреждания - за целта се отделени 7 милиона лева.

Парите за здравеопазване реално са малко повече от миналата година, доволен е и здравният министър Стефан Константинов. Бюджетът на МЗ за 2012 г. е 468 милиона лева. С 10 милиона лева повече ще получи спешната помощ като ще се увеличат и парите на работещите там.

Нямаме причини да очакваме по-лошо здравеопазване, а напротив по-добро, категоричен бе Стефан Константинов. Парите за извънболнична помощ, за личните лекари, за специалистите, за медицински изследвания, няма да се намаляват и няма да бъдат по-малко от миналогодишните, обеща Стефан Константинов.

Онкозаболяванията и хемодиализата преминават към здравната каса. Това е един допълнителен стимул за хората да се осигуряват, обясни здравният министър. Така НЗОК поема и нови дейности, но с това и съответното финансиране.

Въпросът за потребителската такса не е обсъждан днес, но очакванията са тя да не се повиши от сегашните 2,70 лв. за преглед.

Макроикономически показатели

2010 г.

Отчет

2011 г.

Очаквано

2012 г.

Прогноза

БВП (млн. лв.)

70 474

76 606

81 629

- реален растеж (%)

0,2%

2,8%

2,9%

Хармонизирана инфлация (%)

- в края на годината

4,4%

3,9%

2,8%

- средна за периода

3,0%

3,8%

3,2%

Валутен курс (USD/BGN)

- в края на годината

1,48

1,38

1,39

- средногодишен

1,47

1,38

1,39

Текуща сметка (в % от БВП)

-1,3%

1,9%

1,0%

Преки чуждестранни инвестиции

(в % от БВП)

4,9%

2,1%

2,8%

 

В проекта за консолидиран бюджет на ДОО по приходите и разходите за 2012 г. са заложени следните макроикономически и социалноосигурителни параметри:

  • Брутен вътрешен продукт - 81 629 млн. лв. (2,9% реален растеж);
  • Средногодишна хармонизирана инфлация - 3,2%;
  • Средногодишен брой осигурени лица - 2 765 158;
  • Среден осигурителен доход, обявяван от НОИ - 622,30 лв.;
  • Брой на безработните лица с право на обезщетение при безработица - 116 314;
  • Средногодишен брой пенсионери - 2 195 220.