Броени дни след като падна прокурорската забрана Цветан Цветанов да напуска страната, заместник-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов лети за Брюксел. Там той ще вземе участие в 19-та Среща на председателите на парламентарни групи от семейството на ЕНП в националните парламенти и Европейския парламент.

Към момента срещу Цветанов се води дело за чадър над бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров - заради 6 отказа за прилагане на специални разузнавателни средства. Срещу него се водят и още две досъдебни производства - едното за длъжностно присвояване на 50 хиляди лева, под формата на заплати и обезщетения, а другото е за неупражнен контрол при незаконното подслушване в МВР по времето, когато той беше вътрешен министър.

Въпреки това утре, 3 декември, Цветан Цветанов ще участва в работни срещи с евродепутати от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Във форума на ЕНП ще участват председателя на Групата на партията в Европарламента Жозеф Дол, както и председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. Сред темите, които ще бъдат дискутирани, са „Обща сигурност и отбрана“ и „Икономически и паричен съюз“. Ще бъде представена и презентация на последните месеци от Литовското председателство на ЕС.