Хиляди студенти излязоха на протест в столицата на Великобритания Лондон, съобщи БиБиСи.

Причината са намеренията на британското правителство да увеличи рязко университетските такси. Стачката се случва в момента, в който британският парламент започна обсъждането на законопроекта, предвиждащ годишната такса за университетите в страната да бъде увеличена от 3000 на 9000 лири.

Масовият протест на студентите е плътно охраняван от специално подразделение на полицията за борба с безредиците и конна полиция.

Сградата на парламента е оградена от кордон от служителите на реда. По данни на полицията в стачката участват 20 000 студенти от учебни заведения на територията на цялата страна.

От репортаж, излъчен от СиЕнЕн, се вижда как протестиращи влизат в сблъсък с представители на полицията. Засега се съобщава за общо 19 ранени. Шестима от тях са откарани в болница.

Протестиращи са ритали автомобила на престолонаследника принц Чарлс.

Самият той е невредим.

Очаква се против увеличението на университетските такси да гласуват поне десетима либералдемократи, които са част от коалиционното правителство. БиБиСи припомня, че участниците в протеста критикуват особено силно либералдемократите, защото по време на предизборната кампания тази година те подписаха обещание, че ще гласуват против всяко предложение за увеличаване на таксите за образование.

Аргументите за увеличението в пъти на таксите са, че с повечето приходи университетите ще успеят да преодолеят финансовите си затруднения и да изградят по-добра учебна система, чието финансиране ще идва предимно от плащанията на студентите. Предложенията за увеличаване на размера на таксите са пряко свързани с обявените миналия месец от правителството намерения да съкратят държавните разходи с 81 милиарда лири.

Днешната студентска акция не е първата срещу предвидения скок в цената на обучението. Преди дни няколко учебни сгради бяха буквално окупирани от протестиращи студенти. В техен „плен" се оказаха пет университета в страната.

Междувременно стана ясно, че управляващата коалиция е спечелила в искането си по спорния законопроект. За увеличението на таксите своя глас са дали мнозинството от депутати.