Скандални видео материали с участие на деца сираци от дома "Ал. Г. Коджакафалията" в Бургас предизвикаха вълнения в местната общественост.

Бургаската прокуратура ще се самосезира по случая и ще направи проверка, въпреки че няма подаден официален сигнал.

Става дума за три видеоклипа със сцени с насилие, в които участват деца от социални домове в града.
Клиповете са в интернет и са реклама на новия български филм "Баклава".

Трите клипа предизвикаха и кмета на града Димитър Николов, който поиска среща с представители на Социално подпомагане, областна дирекция Закрила на детето и ръководството на дома. Срещата ще се проведе утре.

Николов е разговарял и с директора на ОДП Бургас комисар Павлин Димитров за възможността клиповете, качени в интернет, които са с кадри на децата от "Коджакафалията" да бъдат свалени.

Според Николов е недопустимо унижаване на човешкото достойнство на деца, лишени от родителска грижа и прехвърлянето на отговорността между институциите, които са призвани да защитават правата им.

Кметът ще се запознае с версиите на отговорните за случая институции и ако се установи небрежност от страна на служителите, Николов ще настоява пред съответното министерство да наложи административни наказания на виновните лица.

Междувременно от община Бургас информираха, че са извършили своя проверка във връзка с разкритията за участие на възпитаници от Дома „Александър Г. Коджакафалията" във филма.

Станало е ясно, че преди 2 години, когато Дома е бил на пряко подчинение на Министерството на образованието е пристигнал сценарен екип, който е представил сценарий на филм и по надлежния ред е искал разрешения за използване на деца от учебното заведение за участие във филма.

Община Бургас не е била информирана за каквото и да е във връзка със скандалния филм и искането на сценаристи за наемането на деца от Дома.

Със сценария се е запознала Агенцията за закрила на детето, която не е установила нищо обезпокояващо в него.

По време на снимките на филма са присъствали представители на дирекцията за социално подпомагане.
По думите им, в тяхно присъствие не са били правени непристойни и уличаващи достойнството на децата снимки.

Едва сега от дирекцията са научили, че е имало непристойни сцени, в които са участвали и децата от Дома.

Заради тежките проблеми в Дома, на 2 януари тази година община Бургас е обявила конкурс за охранителна фирма и ще поиска съдействие от полицията за осъществяването на тясна връзка между двете звена.