Създаването на Национална здравна карта успя да скара народните представители от парламентарната здравна комисия.

И днес депутатите от тази комисия продължиха с ударното приемане на второ четене на промените в Закона за лечебните заседания, с които се занимават вече трети пореден ден. Акцент на днешното заседание бе поставен върху едно от ключовите изменения, а именно създаването на Национална здравна карта.

В началото на заседанието от „БСП Лява България" поискаха днес освен дебати по Закона за лечебните заведения, парламентарната здравна комисия да разпита на редовния блиц контрол и министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Припомняме, по правилника за работа на 43-тото Народно събрание министрите са задължени всяка първа седмица от месеца да отговарят на депутатски въпроси в ресорната си парламентарна комисия.

Тази седмица обаче здравната комисия решиха да пропуснат въпросите към министъра, тъй като се захванаха със задачата за ударно приемане на промените в Закона за лечебните заведения. „В момента ние нарушаваме правилника", се ядоса на решението депутатът от левицата д-р Емил Райнов.

По отношение на Националната здравна карта идеята на министър Москов е тя да бъде изготвяна от областни комисии, в които да участват и областните управители, и представители на общини, както и хора от пациентските организации. Задача на тези комисии е да разгледат реалната картина на здравните грижи у нас и да преценят какви са нуждите на този регион.

Вторият етап обаче ще бъде решение на национална комисия, която да определи и окончателния вид на Националната здравна карта. Тази карта ще е натоварена с не малка важност, тъй като ще е задължителна за финансирането на болниците от националния фонд.

Най-голям спор между народните представители обаче предизвикаха критериите, по които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще решава с кои болници да сключва договори.
„Нека да не приемем текстове, които ще съборят здравеопазването в малките населени места", призова при гласуването председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

Очаквано опозицията от БСП и ДПС критикува записаната идея на правителството по отношение на критериите, по които Здравната каса ще избира болниците.

НЗОК сега е един ученически автобус, който кара със 120 км в час без спирачка. Просто се движи без спирачка", отбеляза по време на дебатите народният представител от ГЕРБ Семир Абу-Мелих.

Все пак парламентарната здравна комисия прие окончателно структурата, по която ще бъде създадена Националната здравна карта. Задачата да определи критериите, по които НЗОК ще сключва договори с болниците, се падна на Министерски съвет.