Липсата на пари и на чуваемост от институциите обединиха едно държавно и едно частно предприятие, които са изправени пред ръба на несъстоятелността, съобщава money.bg. Днес в КНСБ представители на "Напоителни системи" и на "Автомагистрали - Черно море" обрисуваха тежката ситуация в дружествата си, причинена по думите им от неизпълнение на задължения по закон и на договори от страна на държавата.

В "Напоителни системи", където работят над 2000 души, има хора, които не са получили заплатата си за април. В повечето от12 клона има заплати за май, но те са изплатени на 60%. По всичко личи, че дължимото за юни, което трябва да се плати днес, няма да бъде заплатено, заяви ръководителят на синдикалната организациня на КНСБ във фирмата Светла Василева.

Държавата трябва да осигури на дружеството над 19 млн. лв. до края на годината, с които да се осигурят възнагражденията в компанията, както и за заплащането на различни разходи за консумативи и материали. Василева посочи, че предприятието следи за 21 язовира, много диги и различни отводнително съоражения.

Ако скоро не започне преваждане на средства от страна на финансовото и земеделското министерство, може да се стигне до такива аварии, които "всичките есмемеси на Европа няма да могат да възстановят", каза още Василева.

Тя посочи, че с ръководството са на "Напоителни системи" са от едната страна на барикадата, но днес те не присъстват "поради здравословни причини". Тя изрази съмнение, че е оказан политически натиск върху управата на дружеството да не присъства.

Икономическият директор на "Автомагистрали - Черно море" Петя Стоянова заяви, че работниците в дружеството, които са над 1000 (заедно с подизпълнителите), няма да получат заплатите си за юни. Това се случва за първи път, откакто компанията изгражда пътен възел Белокопитово и около 5 км от АМ Хемус в близост до Шумен.

Стоянова посочи, че договорът за строителството на обектите е за близо 66 млн,. лв. с ДДС. През миналата година са изпълнени и разплатени работи за 12.2 млн. лв, но от тази година средствата са спрени. Към момента Агенция "Пътна инфрастуктура", която е възложител на обекта, дължи за сертифицирани работи 8.2 млн. лв. Освен това дружеството е платило за материали, които са на склад над 2 млн. лв., а в кариерите, с които фирмата работи, има готова продукция за близо 3 млн. лв.

Ситуацията е такава, че в най-скоро време може да съкратим повече от 350 души, които са от селата и градовете с най-висока безработица у нас. Стоянова посочи, че ако в най-скоро време няма разрешение на ситуацията служителите в компанията ще предприемат всички необходими действия, за да защитат труда и заплатите си.

Синдикалният лидер на КНСБ в "Автомагистрали Черно море" Господин Янков обяви, че действията могат да включват гражданско неподчинение, блокиране на пътища и магистрали.

Вицепрезидентът на КНСБ Подкрепа Николай Ненков заяви, че синдикатите ще иницират среща с държавния глава и служебното правителство, за да бъдат осигурени нужните и на двете компании над 40 млн. лв.