Как невинни деца се превръщат в завършени чудовища. Възможно ли е погрешното възпитание така да промени съзнанието, психиката и морала на човек, че да изтръгне всичко човешко в него и да го оформи като завършен тиранин?

„Онова, което се случва на детето през първите години от живота му, неминуемо се връща върху цялото общество. Психозите, наркоманията, престъпността са шифрован израз на най-ранния опит," е отговорът, който дава Алис Милер в книгата си „В началото бе възпитанието", достигаща до нас чрез издателство „Изток-Запад".

Тя разглежда как влияе т. нар. "отровна педагогика" върху съзнанието и съдбата на хората. Милер описва реални случаи, при които лошото възпитание е родило лоши и трагични човешки съдби, като един от най-подробно представените примери е самият Адолф Хитлер.

Бих искала да опиша главно процеси, които се разиграват навсякъде в живота, но чието по-дълбоко разбиране почива на психотерапевтичен опит, посочва Милер.

Допълва, че съзнанието на обществеността е все още много далеч от разбирането, че онова, което се причинява на детето през първите години от живота му, неминуемо се връща върху цялото общество.

Това познание най-често се оспорва или се приема само с интелекта, докато практиката (политическата, юридическата или психиатричната) все още остава водена в много висока степен от средновековни представи, богати на проекции на злото, тъй като интелектът не стига до емоционалните сфери.

Може ли да се добие емоционално знание с помощта на книга? Не зная, но надеждата, че у един или друг читател четенето може да задейства един вътрешен процес, ми се струва достатъчно оправдана, за да се опитам да го направя, допълва авторката