Над 500 протестиращи от селата Гърмен, Марчево, Огняново и от град Гоце Делчев са влезли в преки сблъсъци с полицията при опит да проникнат в циганския квартал „Кремиковци" на община Гърмен, съобщава БНР. Това е станало малко след 11.30 часа.

Органите на реда не разрешиха на протестиращите да влязат в циганската махала и именно това стана причина за сблъсъците. Освен хора от най-пострадалите села към протеста се присъединиха и жители на Гоце Делчев, които имат вили. Те са силно притеснени, тъй като в последните месеци циганските набези са се увеличили изключително много, дори и през деня.

Хората търсят саморазправа с циганите след вчерашната ескалация на напрежението.

Припомняме, най-малко 8 души бяха арестувани снощи, след етнически сблъсъци между българи и цигани в община Гърмен. Четирима са пострадали, трима са в болница. Скандалът, избухнал около 17:30 часа вчера, когато група цигани била помолена да намали музиката. Вместо това последвала атака с камъни, с брадви и колове. Полицията прегради входа към циганската махала и остана там през цялата нощ.

След сблъсъците с полицията на протеста пристигнаха и униформени от Банско и Разлог.

Кметът на община Гърмен Минка Капитанова също е сред протестиращите. Те се заканват утре 8.00 часа сутринта да блокират община Гърмен, като ще представят исканията си.

Недоволните дават едномесечен срок незаконно живеещите цигани да бъдат изселени. Те заплашват, че ако това не се случи, ще пристъпят към други прояви на гражданско неподчинение. Най-крайните заплахи са, че ще откажат да гласуват на месните избори. Това ще бъде знак на протест срещу отказа на държавата да предприеме мерки срещу незаконно настаняващите се хора.

В 10.30 часа над 500 души от Гърмен и Марчево блокираха пътя между двете села, както и този за архитектурния резерват „Ковачевица", съобщава БГНЕС. Протестиращите, към които се присъединяват още много хора, настояват незаконно живеещите в кв. „Кремиковци" цигани да бъдат изселени.

Димитър Стоянов от село Марчево коментира, че в гърменския кв. „Кремиковци" живеят 1000 души. Предишният кмет Ахмед Башев ги бил настанил с документ с невярно съдържание. По думите на Стоянов, циганите опустошавали всичко - лозя, поля, ниви. Хората са изоставили всичко. По официални данни регистрираните са 769.

Столичанин с националния трибагреник заяви, че е дошъл да подкрепи местните хора, които не издържат на циганските набези. Той коментира, че това не е свърталище на крадци и разбойници. Циганите се били заселили в Гърмен от Пазарджик, Петрич и други места. Мъжът смята, че местните цигани били кротки, но пришълците създавали проблеми. Той е категоричен, че щом пребивават незаконно в квартала, трябва да бъдат изселени принудително.

Протестиращите се заканиха да не мръднат цял ден от пътя, докато не бъде направена проверка на живущите в квартала. Те не пропускаха нито един автомобил. На мястото има полицаи, сред тях и спецотряда за издирване и задържане към ОД на МВР в Благоевград.

Към 14.30 часа днес блокадата на кръстовището между селата Гърмен, Марчево и Ковачевица бе вдигната. Утре в 10.00 часа е насрочена среща при областния управител на Благоевград. След нея протестиращите ще решат какво да предприемат занапред.