На деца до 16-годишна възраст ще бъде забранено да разхождат кучета над 10 килограма без пълнолетен придружител в Бургас. Това гласи промяна в наредбата за опазване на обществения ред на територията на общината, съобщи burgasinfo.com.

Кучетата няма да могат да се извеждат без повод, а за едри породи, над 10 килограма,  той трябва да е неразтеглив, с дължина до  1,5 метра.

Промените в наредбата забраняват отглеждането на животни на открити тераси и балкони, както и храненето на улични котки или приютяването им в етажната собственост. С други думи кварталните котки, които в Бургас числено превъзхождат кучетата, изпадат в немилост, отбелязва медията.

Забранява се присъствието на животни в магазини и ресторанти, като сред изключенията са кучетата водачи.

За физически лица, нарушили сега съществуващата наредба, глобата е до 5 000 лева, а за еднолични търговци и юридически лица - до 50 000 лева.

„През последните две години е налице повишена активност и непримиримост на гражданите по отношение начина на отглеждане и разхождане на домашни любимци.

Почти ежедневно постъпват жалби и оплаквания за домашни кучета - нерегистрирани, предизвикващи замърсяване при разходките, смущаване спокойствието на съседи от кучешки лай, разхождане на кучета без повод, разхождане в дворовете на училища и детски градини, на спортни и детски площадки, хранене на бездомни животни на обществени места и др.", пише в мотивите си за промяната в наредбата зам.-кметът Атанаска Николова.