В дома за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи "Люба Тенева" в Берковица липсва елементарна организация за работа с децата, информира БТА. Това станало ясно след проверка на Държавната агенция за закрила на детето и на социални работници от Монтана и Берковица.

Децата от дома напускат сградата по всяко време, а някои бягат, за да проституират, съобщава директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Монтана Стефка Александрова.

Вчера стан ясно, че психотерапевт от Националната агенция за закрила на детето ще работи с възпитаниците в дома.

Насилие между подрастващите, насилие на възпитателите над децата, липса на всякакъв контрол и персонал без необходимата квалификация, са част от констатациите на проверката.
Тя започна в понеделник, след като 12-годишната Нина и15-годишният Юлиян бяха отвлечени от бившия затворник Ангел Любенов.

Дарик радио съобщава, че 4 деца са правили секс в дома му. Това е показала проверката от Регионалния отдел на Агенцията за закрила на детето в Монтана.

Александрова е допълнила, че все още е трудно да се прецени дали тези 4-5 деца, подложени на сексуално насилие, ще бъдат изведени от дома и ще се отглеждат на друго място.

Председателят на Домсъвета в интерната е заявил, че той е споделял за проблема пред възпитателите и мерки не са взети.

Стефка Александрова допълва, че е подала сигнал до районната прокуратура в Берковица, с който настоява да се вземат мерки срещу длъжностните лица, допуснали безредието в сиропиталището.