Летищата в Северна Германия ще бъдат затворени тази сутрин заради облака от исландския вулкан Гримсвьотн, предаде ДПА.

От полунощ бяха затворени временно летищата в Хамбург, Бремен и в Берлин, се добавя в съобщението.

Облак пепел от исландския вулкан е достигнал Латвия, съобщи РИА Новости. Засега летището в Рига работи в нормален режим, като е отменен само един полет - от Рига към Хамбург.

Според властите ситуацията може да се измени във всеки един момент, като може да се наложи отмяната и на други полети. От администрацията на летището са помолили пътниците да се отнесат с разбиране към ситуацията.

Европейската агенция за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол) очаква днес вулканичната пепел да достигне Дания, Южна Норвегия и Югозападна Швеция, което може да има известно отражение върху въздушния трафик.

Около 500 полета са били отменени днес в Европа вследствие на преминаването над северната част на Великобритания на облака от пепел, предизвикан от изригването на исландския вулкан Гримсвьотн, съобщи Евроконтрол.

Вулканичната пепел над Великобритания се е разсеяла напълно рано тази сутрин и полетите са възобновени, съобщи службата за контрол над полетите.

Вчера вулканичната пепел от Гримсвьотн принуди шотландските власти да затворят въздушното си пространство и така да отменят 252 полета.

Припомняме, изригването на вулкана Ейафятлайокутл през април 2010 г. затвори голяма част от европейското въздушно пространство за около месец заради опасения, че вулканичната пепел може да навреди на самолетните двигатели.