Македонският премиер Никола Груевски заяви, че се надява преизбраният за председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу да представи един „по-позитивен" доклад за Македония.

На 14 октомври се очаква ЕК да обяви годишният доклад, отчитащ реформите, които Скопие е поел ангажимент да изпълни, припомня Balkaninsight.

В поздравителното писмо, което Груевски е изпратил до Барозу по повод преизбирането му, се посочва, че Македония се надява докладът да съдържа евентуална дата за започване на преговорите за присъединяване към ЕС.

Получаването на дата за започване на разговори за присъединяване и облекчаване на визовия режим, ще даде ясен знак за гражданите на Македония, че вратите на ЕС са отворени. Силно се надявам 2009-та година да бъде ключова за процесите на европейската интеграция в рамките на съюза, е казал още в писмото си до председателя на ЕК Груевски.

В този смисъл, разчитам на вашата лична подкрепа, както и тази на целия европейския съюз, е добавил премиерът.

Македония получи статут на страна кандидат-членка през 2005 година.
Ако тази година не бъде определена дата за членство, това ще е четвъртата подред година, в която Скопие не получава зелена светлина.