Кръгла маса по темата СРС „сблъска" мненията на вътрешния министър Цветан Цветанов и тези на министъра на правосъдието Маргарита Попова и главния прокурор Борис Велчев.

От една страна Цветанов заяви, че българското законодателство съответства и е в съответствие с европейското законодателство, но в своето изказване Попова отбеляза, че е необходимо подобряване на законодателството за СРС с оглед на опазване на лични права.

От думите й стана ясно, че няколко дни работна група в МП обсъжда евентуални законодателни промени в закона за СРС.

Имаме един не лош закон, смята тя. Има обаче някои моменти, по думите й, които биха направили нормативната база още по-добра.

Главният прокурор Велчев пък направо заяви, че вътрешният министър трябва да има по-малко досег до разпореждането на СРС-та. Той бе категоричен, че от година на година ползването на СРС-та нараства, но ефективността от тях обаче не расте.

Сега според него прокурорите получават информацията, придобита чрез СРС в един абстрактен вид, което пречи на обвинителите да се ориентират във фактическата обстановка на разследването.

В същото време Велчев подчерта, че има престъпления, които без СРС много трудно биха били доказани и даде за пример корупцията и даването и предлагането на подкуп.

Министър Цветанов от своя страна посочи, че за 2010 година от всички искания за СРС-та, 62 % са се превърнали във веществени доказателствени средства, подчерта той.

Той изтъкна, че министърът на вътрешните работи не разрешава, а разпорежда използването на СРС-та, когато вече съдът е дал разрешение за ползване на СРС.

От 2000 година не се дава цялата информация, придобита със СРС, тъй като МВР нямало ресурс да се даде цялата информация, стана ясно още от думите на Цветан Цветанов.

Полиграфското изследване, което бе назначено на служителите от МВР и ДАНС, осъществявали подслушването по случая Танов, показва, че служител от ДАНС е изнесъл информацията, а от звеното на СДОТО в Добрич, друг служител проявил небрежност по случая, за което ще изтърпи съответното наказание.

Правосъдният министър Попова е категорична, че има пропуски при ползване на СРС-та в сектор национална сигурност. Бяло поле е прилагането на СРС-та, когато става въпрос за националната сигурност, смята министър Попова.

По-детайлно трябва да се регламентира съхранението и унищожаването на информацията, събрана със СРС-та в рамките на наказателно производство, предлага Маргарита Попова. В заявленията за ползване на СРС-та заявителят ясно трябва да посочи защо иска ползване на СРС, иска още тя.

Най-важният въпрос според Попова е контролът на използване и унищожаване на СРС-та.

Няма нужда от нарояване на органи за контрол на СРС-та, категорична е тя, като допълни, че ни е нужен ясно регламентиран съдебен контрол.

Съдът трябва да осъществява текущ и последващ контрол върху използването на СРС-та, изтъкна правосъдният министър, подчертавайки, че единственият независим орган с конституционна гаранция за независимост е съдът.

Тя похвали подкомисията за контрол на СРС, която според Попова си е свършила много добре работата.

Успяхме да реагираме на злободневни скандални теми, заяви от своя страна председателят на комисията Явор Нотев. По думите му подкомисията е изпълнила целите и задачите си.

Необходимо ли е създаването на независим орган, който да контролира използването на СРС-та, да се извадят ли СРС-тата от системата на МВР. Това са само част от темите на днешната дискусия, поставени от Явор Нотев.