Германският президент Йоахим Гаук нарече масовите убийства на арменци в Османската империя преди 100 години „геноцид".

„Съдбата на арменците е пример за историята на масовите изтребления, етническите прочиствания, депортациите и, да, на геноцидите, които оставиха такова ужасяващо петно върху XX век", заявил германският президент в реч по повод 100-годишнината от геноцида срещу арменците в Берлинската катедрала.

Това е планиран, престъпен акт, който да удари арменците само поради една-единствена причина: защото те са били арменци", подчертал Гаук.

Днес германският парламент, Бундестагът, ще обсъди въпроса за признаването на арменския геноцид. По-рано представители на партиите в Бундестага настояха за определянето на зверствата срещу арменците в Османската империя като „геноцид".

Външният министър на Армения Едуард Налбандиан приветства изявлението на германския президент.

Междувременно американският президент Барак Обама избегна да използва понятието „геноцид" в своето изказване по въпроса.

„Тази година ние отбелязваме 100-годишнината от първото масово зверство през XX век. Започвайки през 1915 г., арменският народ в Османската империя е бил депортиран, избиван и изпращан на смърт. Тяхната култура и наследство в тяхната древна родина са били изтрити. На фона на ужасяващо насилие, при което всички страни са страдали, 1,5 млн. арменци са загинали", се посочва в изявлението на Белия дом.

Барак Обама отбелязал, че след като ужасите от 1915 г. са били разкрити, тогавашният американски посланик в Османската империя изострил вниманието на американското правителство и се е противопоставил на ръководителите на Османската империя, като благодарение на усилия като това, истината за зверствата срещу арменците са излезли наяве.