На Коледа, на 69-годишна възраст е починал бургаският поет Иван Ванев - автор на текста към безсмъртната песен "Бургаски вечери", съобщиха от община Бургас.

Припомняме, "Бургаски вечери" е сред вечните хитове на група "Тоника".

Единствената публична поява на поета през 2007 година беше на Никулден, когато собственоръчно включи празничното осветление в града.

Кметът на Бургас Димитър Николов е решил да дари паричното си възнаграждение, получено за времето от встъпването му в длъжност до края на годината, на семейството на Иван Ванев.

Димитър Николов се надява тази сума да помогне за направата на подобаваща надгробна плоча, каквато поетът е презаслужил със скромния си и достоен живот.

Бургаски вечери, рибарски мрежи
сръчно изплетени от тънка мъгла.
О, разкажете ми, от къде взехте
толкова синя, добра тишина.

Не сте ли слизали ничком по гребена
на уморените, вечни вълни,
гдето почиват синьо зелени
бури родени от зли ветрове

Там е зеленият бряг на мълчанието
Чайки и гларуси там не летят.
Там е закотвен черния вятър
Мъртвия хор на стария свят

Спомени, спомени идват отлитат
Стари приятели от минали дни.
Вий не забравяйте, кой ви остави
толкова синя добра тишина.

Тъжно ми е, защото Иван Ванев си тръгна, тихо затваряйки вратата на живота след себе си, се казва в съболезнователното писмо на бургаския кмет.
 Стори го на Коледа, когато всички са весели и празнуват.
Искал е явно в суматохата и празничната суетня да не се забележи неговото отсъствие. Дори накрая, както през целия си живот, не е желаел никого да притеснява.

Мъчно ми е, но се усмихвам, защото у мен е още пресен споменът за тазгодишния Никулден и за веселия Иван Ванев - изправен на сцената, в едната ръка държи роза, подарена му от почитател, а в очите му се отразяват празничните илюминации.

Усмихвам се, защото той никога няма да си отиде напълно. Докато слънцето изгрява и залязва, ще ги има "Бургаски вечери" - песен, която пътува през морета и океани, заедно с бургаските моряци, и сгрява сърцата на българите, пръснати из чужбина, завършва писмото си Димитър Николов.