Днес според решението за протести на учителите е Ден на мълчанието. Учителите ще пишат на черната дъска, но няма да разговарят с учениците.

Това е поредната акция от предупредителните им протести преди 24 септември, за когато е обявено началото на ефективни стачни действия.
Утре ще уточнят конкретния план за действия и от 24 септември започва ефективна стачка на работното място. Тогава не трябва да има занимания, включително и в детските градини.

Даниел Вълчев: И аз ще замълча.
Така министърът на образованието коментира днешната форма на протест в училищата в София.
На влизане в Министерски съвет за днешното редовно заседание той отказа да отговаря на журналистически въпроси за учителската стачка.

От единния национален стачен комитет категорично заявявиха, че исканията им са за 100% увеличение на работните заплати поетапно от месец октомври 2007 и от първи януари 2008.
Стачното искане за увеличение на заплатите е формирано на базата на проведено допитване в учебните заведения и детски градини и други изявления за по-нисък процент за увеличения на работните заплати на учителите и непедагогически персонал не ангажират ЕНСК, добавиха от комитета.

В същото време председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Крум Крумов обяви, че синдикатът би се съгласил и на 80% увеличение на учителските заплати до края на 2008 г.

От ЕНСК са категорични и че липсата на преговори между МОН и Националния стачен комитет ескалират социалното напрежение и водят неминуемо към безсрочна ефективна стачка на заетите в системата на средното образование.

Ако не бъде постигнато стачно споразумение до 24 септември учителите декларират готовността на синдикалните структури и учителски колективи в цялата страна за ефективни стачни действия, виновни за които ще бъдат министър Вълчев и екипът му, добавят от ЕНСК.