Реалният въпрос пред нас не е можем ли да си позволим ПРО, а може ли да не си позволим една система, която да осигури безопасността, отбраната, защитата на 900 милиона души.

Това каза генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен на заключителна пресконференция, която даде заедно с държавния глава Георги Първанов.

Расмусен обясни, че може да бъде разработена една ефективна ПРО на НАТО като бъдат обвързани европейските и американската противоракетни системи.

Цената според него на това стиковане ще е скромна - по-малко от 200 милиона евро, разхвърляни за 10 години между 28 съюзни държави.

Расмусен специално подчерта, че много би желал да види сътрудничество с Русия по разработването на системата за противоракетна отбрана на НАТО.

Тази система е отбранителна, не е нападателна, не е насочена срещу никого, подчерта още Расмусен.

По-рано на лекция във Военния клуб той подчерта, че без сътрудничество с Русия една такава система не може да бъде укрепена.

Той поясни, че засега няма решение за разполагане на елементи на ПРО и ако се вземе такова решение, първо ще се прецени каква територия да обхване системата и едва след това ще се решава къде да бъдат разположени елементите.

Георги Първанов посочи, че с генералния секретар не са водени разговори дали на българска територия ще бъдат разполагани елементи на ПРО, тъй като все още няма яснота за изграждането на системата.

Първанов също отбеляза, че е важно сътрудничеството с Русия, като една от предпоставките за ефективна отбрана. Руснаците имат своите възможности, имат своята информация и такова сътрудничество би било от полза, защото предизвикателството е общо, коментира Първанов.

Държавният глава съобщи, че е изразил пред генералния секретар на НАТО подкрепа от страна на България за подготовката на новата стратегическа концепция на НАТО и потвърди, че България остава ангажирана по отношение на мисията в Афганистан.