Хиляди хора протестираха в различни европейски градове срещу американската агрохимическа корпорация "Монсанто", за да привлекат вниманието към опасностите, свързани с нейните генно модифицирани семена и пестициди, съобщават руски медии.

На 23 май се отбелязва световния ден под наслов „Марш срещу Монсанто", който има за цел да повиши осведомеността относно заплахите за здравето на хората и за увреждането на околната среда, свързани с практиките на мултимилиардната компания.

Стотици хора са се събрали в холандската столица Амстердам. Доста хора са излезли на протест и в северния холандски град Грьонинген.

Уважаеми Монсанто, ако не обичате живота, не убивайте хора, не убивайте животни, не убивайте нашата планета, самоубийте се", се чете на плакат на протестиращи в белгийската столица Брюксел.

В Берлин стотици хора са шествали по улиците, носейки лозунги срещу "Монсанто".

От групата „Марш срещу Монсанто", които са организатори и координатори на протестите, заявиха на сайта си, че 428 града в 38 държави са планирали да проведат мирни демонстрации в събота.

По-рано поне три френски града от 12 регистрирани са провели протести срещу "Монсанто". Особено активни са били протестите в Австралия, Южна Африка и Гана.

Групата за натиск "Марш срещу Монсанто" се стреми да хвърли светлина върху опасностите, свързани с генно модифицираните семена и пестицидите на "Монсанто", които причиняват рак, особено пестицидът Roundup.