Без дебати и коментари народните представители приеха набързо годишния доклад за работата на Комисията за защита на личните данни през последните 12 месеца.

Интересно място в отчета на комисията е наблюдаваната тенденция през 2014-та година да се увеличава броят на жалбите, подадени срещу политически партии и коалиции. Така все повече българи са се оплакали, че партиите са злоупотребили с личните им данни. Отражение върху това несъмнено са дали евроизборите през май, както и предсрочните парламентарни избори през октомври.

Припомняме, че тогава Централната избирателна комисия (ЦИК) даде възможност всеки гражданин да провери дали данните му са вписани в подписки на политически партии, което доведе до редица изненади за много хора, открили случайно данните си. Така 549 са жалбите от физически лица през изминалата година към политическите партии.

На второ място в класацията за най-много подадени жалби за злоупотреба с лични данни застават мобилните оператори - 137 жалби, следвани от банките и кредитните институции - 36 оплаквания. 17 пък са жалбите за 2014-та година за това, че съдебната система, нотариусите и съдебните изпълнители са се възползвали от личните данни на българите, а към медиите оплакванията са 14.

Депутатите разгледаха годишните доклади за дейността на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол.