Нежеланите в Калище деца бежанци все още не ходят на училище. Това каза в интервю за предаването Дарик министърът на образованието в служебния кабинет Румяна Коларова.

„Аз написах две писма до Държавната агенция за бежанците, с които искам от тях информация. До този момент те се свързват с нас само по телефона, а разговорите по телефон могат да доведат само до една несигурност, която може да провокира социално напрежение. Искам да имаме яснота каква е тяхната заявка. Доколкото знам, те имат желание три от по-големите деца да учат в училището в Земен, а останалите деца да учат в столичното 66-о СОУ. До този момент аз не съм получила никаква писмена заявка", подчерта Коларова.

По темата с учителските заплати министърът на образованието коментира, че на този етап може да гарантира единствено, че има пари за планираното 5-процентно увеличение на заплатите им - с 30 лева за младите преподаватели и с 20 лева за учители и старши учители.

„Мога да гарантирам, че има пари и за корекцията, която внесохме относно натовареността на учителите от хуманитарните дисциплини. Бюджетът на Министерството в такава степен е съкратен - 26 милиона. Много трудно министерството намира пари за всичките тези увеличения на заплатите, които ние искаме да гарантираме", добави министър Румяна Коларова.

По думите й в над 50 училища все още не са приключили ремонтите, което било обяснимо заради дъждовното лято: „Това не е уникален проблем, през други години е имало същия проблем. Директорите вече са станали специалисти в това как да продължават ремонтите и едновременно с това да протича учебен процес".

Коларова коментира и друга тема - тази с местоположението на Класическата гимназия в София, като по думите й учебното заведение трябва да остане в центъра на София.

Нито едно училище не може да живее пълноценно, ако няма подкрепата на местната власт. Кметът на град София Йорданка Фандъкова е казала, че ще подкрепи училището да остане в центъра на столицата. Общинският съвет също единодушно е на това мнение. Общинските власти стоят зад идеята Класическата гимназия да остане в центъра на София. Знам, че не е редно Министерството на образованието да се намесва в решенията на Министерството на културата, но се надявам, че ще бъде гарантирана свободата на избор. Ще бъде гарантирано възможността в края на краищата общината и Министерството на културата да изберат в коя от двете сгради да продължат да учат децата, общината държи това да се случва в сградата в центъра на София и прави всичко възможно да го гарантира", добави Румяна Коларова.