Длъжникът не е престъпник. Системата в България обаче го принуждава да стане такъв.

Това признание и в същото време сигнал направиха от Асоциацията за защита на длъжника на пресконференция, на която разказаха историята на Ивайло Илиев, борещ се да запази ипотекирания си апартамент след редица взети заеми.

Главно действащо лице в случая обаче се оказва бившият министър на финансите на страната ни в правителството на Любен Беров за периода от 1992 до 1994-та година - Стоян Александров. Историята започва от там, че Илиев имал големи кредити към банка, които обаче е просрочил и те са се превърнали в изискуеми.

След това следва наложен запор от страна на съдебен изпълнител, който обаче е върху цялото имущество на длъжника, а не само върху това, което може да бъде продадено и да се върне заема към банката.

Тогава Илиев е принуден да потърси източник на пари и се обръща към ексминистъра на финансите и взема от него заем в размер на 300 000 лева, като Александров дава парите като частно лице, а не от името на банка. Илиев от своя страна обезпечава този заем с ипотека на семейното си жилище.

След редица взаимоотношения между тях обаче се стига до това, че утре съдебен изпълнител ще вземе изискуемо това жилище.

Именно заради това Ивайло Илиев пожела да привлече общественото внимание към ексминистъра на финансите и обясни, че от публичната информация в административните регистри е разбрал, че Стоян Александров е раздал над 110 лични заема на стойност над 10 млн. лева, които дори се водят безлихвени, за периода от 2000-та година до сега.

Илиев е запознал и главния прокурор на страната ни за съмненията си, че бивш финансов министър осъществява лихварска дейност, от която страдат много българи.

Не на последно място Илиев запита и кога ще има Закон за частния фалит у нас и кога гражданите ще бъдат защитени от страна на държавата.

Потърсихме мнението на Стоян Александров, който пред news.bg не отрече да е предоставял средства на Ивайло Илиев. Напълно обаче в рамките на закона.

Александров посочи, че заемите, предоставени на Илиев, са напълно законни и са предоставени чрез финансовата къща, която ръководи.

Чакам напълно спокоен и спокойно решението на органите - прокуратура и съд", каза Стоян Александров и попита: "Смятате ли, че ексфинансов министър не познава законите и регламентите за осъществяване на финансова дейност в страната?".

Стоян Александров посочи, че реално има и втори предоставен на Илиев заем, който е от 520 000 лв, но е на фирмата му. И за двата заема е поискал изпълнителен лист, едва след като другите финансови институции, банки и лизингови къщи, са потърсили вземанията си и са наложили запор над имоти на Илиев, които имоти обаче са с възбрана в негова полза.

Не знам какво е това дебелоочие, може би е някаква депресия", коментира Стоян Александров днешната пресконференция в БТА на Асоциацията за защита на длъжника  и посъветва всички журналисти да разгледат по-подробно финансовото поведение на жалващия се господин и на други подобни на него.