Решението ни не може да бъде формулирано като пораженческо, а по-скоро като смяна на тактиката за борбата, която водим в момента.

Това заявиха „Ранобудните студенти" на обичайния си брифинг в двора на ВУЗ-а, малко след като стана ясно, че „окупаторите" отварят вратите на университета, но продължават да държат затворена най-голямата му аула.

Ректоратът на Софийския университет остава окупиран, но каним колегите, преподавателите и администрацията да се върнат в него и да провеждат занятията си, допълниха те.

Стана ясно, че през нощта ще бъде въведен контролно-пропускателния режим, който съществуваше досега. „Смятаме, че идеята на тази промяна е очевидна. Ние сме студенти в този университет и за нас е важно той да продължи да изпълнява основната си функция - в него да се преподава и да се извършва научна дейност. Съобразяваме се с всички тези хора, които очакват и имат право да вършат това тук", казват студентите.

„Вчера и след повече от 14-часов дебат се обсъждаше не как да се оттеглим от Софийския университет „Св. Климент Охридски", как да пуснем окупацията, а към каква форма да преминем, която да бъде успешна за следващите ни действия и цели", продължават още те, цитирани от Фокус.

По думите им идеята на предложението, което се е приело е да се премине към форма, която да дава възможност за предприемането на по-чести и силни действия навън, с мигновена организация, капацитет и ресурс.

Тези дебати бяха дълги не защото вътре има разрив или опозиция, а защото принципът на решенията ни е, че трябва да се гласува от всички и че всеки може да изявява мнението си, обобщиха ранобудните.

По време на обсъждането е имало над 300 студенти, като всеки е имал право да изрази позицията си и много от тях са го направили.
Решението е взето от студентите, а след това е било уведомено и ръководството на Алма матер.