Иранското посолство в София разпространи изявление на говорителя на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст във връзка с атентата в Бургас.

Техеран реагира остро и смята за „безпочвено изказването на британския премиер по време на среща с българския му колега". Припомняме, Борисов и Камерън се видяха в Лондон по време на Олимпиадата.

Иранската страна цитира интервю на Борисов, в което той разказва, че по време на срещата Камерън е заявил, че разполага с някаква информация, която показва, че Иран и Хизбуллах стоят зад атентата срещу автобуса с израелски туристи на летище Бургас.

В същото време, отбелязва говорителят на иранското външно ведомство, българският премиер е изразил ясно, че българските разузнавателни служби не разполагат с конкретна информация в тази връзка.

Подобни твърдения са нереални и нямат друга цел освен да саботират приятелските отношения с чуждестранните партньори на Иран и категорично не водят до никъде.

Тези твърдения открито показват, че поведението на външната политика на Великобритания във връзка с Иран е все още враждебно, се казва в изявлението на Техеран.

Ислямска република Иран винаги е била против всякакви актове на тероризъм, осъжда терористичния акт на летище Бургас и обявява Израел и британското правителство за най-големите поддръжници на държавен тероризъм, изтъква още иранският дипломат.