Засилване на българската енергийна сигурност чрез диверсификация и разнообразяване на енергийните източници и трасета. Около тази цел са се обединили премиерът Бойко Борисов и заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий.

Министър-председателят ни разговаря в Министерския съвет близо два часа с Ий, а след това и двамата разказаха за срещата пред журналисти.

Припомняме, Ий е част от екипа на заместник държавния секретар Виктория Нюлънд.

Дипломатът бе за последно у нас през септември миналата година, часове преди президентът Обама да обяви разширяване на американските санкции срещу руската икономика и нови удари срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

България от много неща се отказа, но в името на общото ни евроатлантическо развитие, за което трябва да бъдем компенсирани с повече инвестиции и ръст на икономиката
Б. Борисов

Енергийната сигурност на България и на съседните ни страни е намерила ключово място в срещата между Борисов и американския дипломат.

„Това е твърде зависим регион от руски газ", отсече заместник-помощник държавният секретар на САЩ. Като изключително важно за постигането на енергийната независимост той посочи изграждането на интерконектора между България и Гърция, който ще даде възможност за истинска диверсификация.

Искаме да сътрудничим с България, за да засилим диверсификацията на енергийните дружества и трасета", обеща Ий и добави, че макар и многото предизвикателства, работейки заедно, България и САЩ могат да намерят решенията.

„Да се възобнови Набуко", настоя от своя страна премиерът Бойко Борисов. „Не виждам голяма разлика между „Южен поток" и „Турски поток" като диверсифициране", отбеляза още министър-председателят и се закани: „Още доста ще поспорим".

По темата за „Южен поток" Борисов призна: „България от много неща се отказа, но в името на общото ни евроатлантическо развитие, за което трябва да бъдем компенсирани с повече инвестиции и ръст на икономиката".

България стриктно спазва санкциите", се похвали премиерът и сигнализира: „Има държави в региона, които не спазват санкциите или отиват да се пазарят на наш гръб. Това не ми харесва" - визирайки най-вероятно южната ни съседка Гърция.

Всичко сме сколасали, че сега да се занимаваме с шистов газ", отсече Борисов по отношение на това дали може да започне проучване за добив на шистов газ у нас.

От енергийния въпрос министър-председателят мина на новите бойни самолети, като отсече, че страната ни ще закупи такива само, след като си пооправим държавата и си върнем дисциплината.

От срещата на Борисов и Ий стана ясно още, че Америка е доволна от страната ни по отношение на борбата срещу организираната престъпност.

„Ние вярваме, че единствено напредъкът в борбата с организираната престъпност ще помогне на България да постигне истинската демокрация", посочи заместник-помощник държавният секретар на САЩ.

Той добави, че само с върховенство на закона може да постигнем развитие в иновациите и да обърнем на обратно хода на изтичане на мозъци от България. Именно заради това САЩ пише „отличен" на правителството и за идеята му за създаване на нов орган за борба с корупцията.

Никой не трябва да стои над закона", ни заръча Ий и призова политическите партии у нас да спомогнат за бързото действане на съдебната система.

САЩ остават твърдо рамо до рамо в подкрепа на България. САЩ стои до България в трудните времена и подкрепяме вашите усилия за тези трудни реформи", увери още журналистите Ий и съзря „засилване на добрите взаимоотношения между България и САЩ".